Tidal Arc House - 以同心弧形石灰岩住宅打破沿海建築傳統設計思維

2019年03月17日 酒窖常識 379 views

墨爾本東南部莫寧頓半島(Mornington Peninsula)懸崖邊上的一個小鎮裏住有 900 多位居民,在鎮上一個以傳統的英式小屋和木屋為主的社區裏。伍茲貝格設計的一幢外形蜿蜒的三層住宅在此依山而建,引人注目。

With an arresting house set confidently on the edge of a peninsula coastal town, Woods Bagot is redefining how architects respond to the Australian landscape.  Steadily settling into the contours of a cliffside in Mornington Peninsula—a small town south-east of Melbourne with just over 900 residents—the sinuous three-story dwelling hangs onto the curved landscape in a neighborhood with predominantly traditional English cottages and timber box houses.

這幢住宅由兩個同心弧形建築體組成,以不對稱的形式相互堆疊,建築表麵是帶有天然貝殼圖案的石灰石,弧形外觀和幾何造型與當地自然環境相呼應。建築外觀設計靈感源於該地區自侏羅紀時期以來就存在的珊瑚礁,而曲折蜿蜒的幾何形狀像是火山噴發而形成的兩塊錯位玄武岩,這樣的設計與莫寧頓半島懸崖既有石灰岩又有玄武岩的地質條件不謀而合。

Two concentric volumes encased in limestone treated with a natural clamshell pattern are asymmetrically stacked on top of each other. Both the exterior and twisted geometry are allusions to the natural environment. The encrusted surface is a reference to the local coral reefs dating back to the Jurassic periods while the torqued geometry looks like two basalt rocks sliding against each other from a volcanic eruption—which formed the bluffs of this peninsula. The cliffsides' geology contains both limestone and basalt.

該建築的落成曆經實地繪圖、監測和觀察,完全依照當地條件進行設計和施工,並對周邊景觀作出回應。建築呈南北走向,一麵能在夕陽西下時提供遮蔭,一麵朝向大海迎接每天的第一縷晨光。

Oriented from the North to the South, the design responds to the landscape due to applied mapping, monitoring and observation to construct a project determined entirely by its site. The eventual form provides shade from the descending western sun while opening up to the ocean to let in the sunrise.

住宅的室內設計與選址相得益彰,住戶在被設計元素充分包圍的同時能感受到住宅的優越地理位置。主臥和客廳區域位於建築最上層,樓梯由木材和石材構成,並設有可從客廳進入的朝南休憩平台,住戶可在整個樓層暢享海岸景致。地麵層有兩個入口:西邊入口雙層通高設計,東邊入口隱蔽設置,連接圓形下沉式庭院,通往另一個客廳和三間由曲線木材包裹的獨立客房。最底層是地下室,包括一個酒窖和一間設備機房。

精心挑選的材料和飾麵營造出幽暗靜謐的室內氛圍,與室外澳洲明媚的陽光形成鮮明的對比。通過與長期室內設計合作夥伴Hecker Guthrie工作室和設計師Simone Haag的合作,建築內部的石柱和地板延續了石灰石的質地,與炭黑色的隔板和牆麵、煙灰色的大理石台麵和牆壁、還有黃銅小物件的點綴相映成趣,這樣的色彩搭配給人帶來豐富的感官體驗。

The interiors are sympathetic to the house’s siting, allowing its inhabitants to feel enveloped in their elements and experience the impact of the location. The uppermost level contains the master bedroom wing and living room area which is separated by a timber and stone clad staircase. The entire level enjoys views to the coast as well as a south-facing deck accessible from the living room. The ground level story has two entry points: the double-height entrance to the west and a private eastern entry that meets the circular, sunken courtyard leading to another living space and three self-contained guestrooms wrapped by curved, timber-lined hulls. Below this is a subterranean basement with a wine cellar and plant room. 

發表評論

發表評論:

phones